Napelem szaldóelszámolás nélkül

MEGÉRI-E NAPELEMES RENDSZERT TELEPÍTENI A SZALDÓELSZÁMOLÁS KIVEZETÉSE UTÁN?

Az elavult villamos elosztó hálózatra hivatkozva Magyarországon 2022. október 31-től megszűnt (határozatlan időre felfüggesztésre került) a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek telepítésének lehetősége.

Az ok röviden : a magyarországi villamoshálózat alapvetően nagytermelőkre épül fel. Az egyre nagyobb számban felbukkanó háztartási kiserőművek miatt viszont egyre inkább decentralizált termelésre kezdünk átállni, amivel a jelenlegi hálózat egyre nehezebben képes megbirkózni.

Mit jelent a visszatáplálás nélküli rendszer?

Egyszerűen elmagyarázva annyit, hogy a napelemek által megtermelt villamos energiát nem tudjuk a hálózatra visszatermelni, így a ház által nem felhasznált többletenergia “kidobásra kerül”.

Ez olyan ingatlanoknál is hátrányt jelent, ahol a fűtésrendszer hőtermelő egysége árammal működik (klíma, hőszivattyú), hiszen a napelemek nappal dolgoznak, amikor a ház energiaigénye alacsonyabb, az éjszakai hideg ellen viszont kénytelenek vagyunk a hálózatról vett árammal fűteni, de a hagyományos fűtésű ingatlanoknál sem előnyös, mivel a megtermelt energiát nem tudjuk a szolgáltató irányában értékesíteni.

 

 
Energitárolás

Ideális esetben a nappal megtermelt energiát egy energiatároló egység segítségével eltároljuk, hogy azt éjszaka, illetve felhősödés esetén felhasználjuk. 
Ez elméletben jól hangzik, de egy hatékonynak számító hőszivattyú is elfogyaszt óránként 5kW áramot egy hidegebb estén, így ha kizárólag akkumulátorral szeretnénk megoldani az energiatárolást, legjobb esetben is egy 30kWh-s kapacitású akkumulátorra lesz szükségünk.

Egy másik alternatíva a hőtároló (puffertartály). Ennél a megoldásnál a nappal megtermelt energiát hő formájában tároljuk. Bekerülési és karbantartási költsége nagyságrendekkel kisebb, mint egy akkupakknak, viszont a benne eltárolt energiát csak hő formájában tudjuk visszanyerni.

Sokszor azonban egy hagyományos elemekből álló rendszer is rendkívül hatékony tud lenni, ha megfelelő logika mentén van felépítve.

 

Nincs egy mindenkire érvényes megoldás, érdemes minden ingatlanra egyedi fűtéskorszerűsítési megoldást készíteni.

 

A javasolt korszerűsítési tervet minden esetben meg kell, hogy előzze egy alapos felmérés, ahol megnézzük a jelenlegi fűtésrendszert, és a korszerűsítési lehetőségeket.

Régebbi típusú, gázkazános, radiátoros fűtéssel ellátott házak esetén is jelentős megtakarítást érhetünk el, ha közbeiktatunk egy hőtároló egységet, amit a napelemekből kinyert energiával fűtünk.

 

Az energiahatékonyság fontos része a megfelelő szigetelés.

A legtöbb esetben a korszerűsítést érdemes a ház felmérésével kezdeni, sokszor egy jól kivitelezett szigetelés (kültéri szigetelés, tetőtér szigetelés, nyílászáró csere) sokat ad hozzá házunk energetikai hatékonyságához, és nagyon sok esetben a már meglévő rendszer részleges korszerűsítésével is szép eredményeket lehet elérni ezen a téren.

Felmérés után az ingatlan adottságainak megfelelően ki tudjuk választani a leghatékonyabb energiatárolási rendszert, amit egy automatika segítségével még hatékonyabbá tehetünk. Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, töltsd ki az alábbi űrlapot, vagy keress minket elérhetőségeinken.
Az első felmérés minden esetben ingyenes.

  RÓLUNK MONDTÁK

  Barassó Ágota

  megrendelő

  Precíz, pontos, megbízható a cég. Gábor mindig nyugodt és mindenre tud megoldást! Csak vele szeretnénk dolgozni!

  Laszlo Gobolos

  megrendelő

  A mi projektünk a megrendelő elképzelésének(álmának) és a kivitelező szakértelmének találkozása. A megbeszélteknek megfelelő kitűnő munka, felkészült, udvarias és hihetetlenül türelmes csapat. Mindent köszönünk és a következő álmunknál is számítunk Önökre.

  Orosz Zoltán

  megrendelő

  Precíz, korrekt munka, teljesen elégedett vagyok.

  Nagy Gábor

  megrendelő

  Napelem rendszerem bővítésével bíztam meg őket. Korrekt, barátságos, alapos, szakmailag felkészült csapat.

  Péter András

  megrendelő

  Családi ház villamosságának tervezésével bíztuk meg a céget. Nagyon barátságosak, és ami a legfontosabb, profik. Mindenkinek őket ajánlom, aki felújításban gondolkodik.

  PARTNEREINK

  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners
  • logo partners